Sokolský Říp – výlet po 160ti letech

V neděli 1. května 2022 se sokolky, sokolové a široká veřejnost vydala na společný výstup na památnou horu Říp. Výlet je součástí oslav 160 let od založení, neboť na horu během prvního sokolského výletu na jaře 1862 vyšli první sokolští členové. 

Pečečtí sokolové se na výlet vypravili autobusem. Naše skupina o 45 lidech dorazila ve společném průvodu sokolů na vrchol beze ztrát, zapojila se do zpívání písní, vyslechla proslovy starostky ČOS a dalších, někteří si prohlédli rotundu svatého Jiří, děti úspěšně vyřešily všechny připravené úkoly a na svazích Řípu se neztratily. Počasí nám přálo, takže jsme si užívali slunečních paprsků během odpočinku v trávě při čekání na seskok parašutistů se sokolskými vlajkami. Pořadatelé přípravu nepodcenili, sortiment občerstvení i upomínkových předmětů byl široký, každý si mohl vybrat.

I samotné slovo „výlet“ má původ u sokolů. Nazvali tak takovéto výpravy, kdy sokolové „vylétali“ do přírody a různých míst naší země. A v této tradici pokračují do dnešních dnů.