Světová gymnaestráda

World Gymnaestrada je celosvětová, nesoutěžní akce, která se koná každé čtyři roky a přitahuje velký počet aktivních účastníků nejen z oblasti gymnastiky.

  1. Světová gymnaestráda 2023 se konala 30.7. – 5.8. v Amsterdamu a zúčastnilo se jí na 19 000 cvičenců z 60 zemí celého světa.

Programová nabídka byla opravdu velmi pestrá a zahrnovala 10disciplín, mezi něž patří akrobatická gymnastika, tanec, freerunning, voltiž, rhönradská gymnastika, rytmická gymnastika, skoky na trampolíně, ženská gymnastika, mužská gymnastika a ukázkové sporty.

Českou republiku na této akci reprezentovalo téměř 1000 cvičenců z České obce sokolské, České gymnastické federace a České asociace Sport pro všechny, kteří vystoupili ve dvou hromadných skladbách a dvou pódiových blocích.

ČOS připravila dvě skladby. Pódiová skladba pro muže a dorostence s názvem Před kamerou a hromadná skladba pro cca 500 mužů a žen s názvem Rocková symfonie.

Z Peček jsme se do nácviku Rockové symfonie zapojily tři ženy – Anna Cintlová, Květa Skalická a Jana Sladká. Z Amsterdamu si odnášíme nezapomenutelné zážitky, jak ze cvičení na olympijském stadionu, tak ze sledování pódiovek, národních večerů nebo ze samotného města.

Obě skladby se představí v červenci 2024 na XVII. všesokolském sletu.

Slavnostní zahájení na olympijském stadionu

Pódiová vystoupení (Japonsko, Itálie)

hromadná skladba „Rocková symfonie“

 

Kolínská skupina spolu s autory skladby; tři ženy z Peček

Rocková symfonie – všichni cvičenci a cvičenky

Amsterdam (náměstí Dam, Pride na kanálech)